sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Karsintaleirin kuulumisia

Vajaa kaksikymmentä GS Demonsin pelaajaa oli kutsuttu tulevan kesän naisten jenkkifutiksen MM-kisoihin valmistavalle karsintaleirille. Viitisentoista naista otti kutsun vastaan ja lähti näyttämään taitojaan huhtikuun lopussa pidetylle kaksipäiväiselle leirille Kisakallioon. Tiedustelimme leirille osallistuneilta pelaajilta kokemuksia jännittävästä tapahtumasta ja tässä alla pientä haastattelua aiheeseen liittyen.


Nina Perttunen on kokenut maajoukkueen vakiokalustoon kuuluvat pelaaja. Nina pelaa molemmilla puolilla palloa tarvittaessa, mutta lempparina tietysti puolustus. Nina oli poissa kuvioista melkein koko viime kauden, mutta tällä hetkellä mieli halajaa taas kohti kansainvälisiä pelejä.
"Nina, olit vuoden tauon jälkeen mukana maajoukkueen leirityksessä. Onko mikään muuttunut sitten viime näkemän?"
"Paljon uusia naamoja, mutta muuten meno on samanlaista. Vauhti on kyllä kasvanut jonkun verran viimevuodesta."

Anu Ruotsalainen on ensimmäisen kauden pelaaja ja GS Demonsin rookie. Anun otteet pelikentällä talvikauden aikana saivat aikaan sen, että kutsu kävi näyttäytymään maajoukkueleirille.

"Olet ensimmäisen kauden pelaaja, mutta vauhtisi on riittänyt pääsyyn mukaan maajoukkueen leiritykseen. Miltä touhu näytti ensikertalaisen silmin?"
"Vastaukseni on valitettavasti kovin ennalta-arvattava, mutta täysin totuudenmukainen; Porukassa oli hyvä henki ja joukkuetta rakennettiin sitä kautta. Oli hienoa päästä treenaamaan eri joukkueiden pelaajien kanssa, jotka kaikki olivat samalla tavalla sitoutuneita yhteiseen tavoitteeseen. Kaikesta näki, että nyt treenataan maailmanmestaruuskisoja varten. Minulle jo leirille osallistuminen oli kunnia ja ennen kaikkea loistava tilaisuus oppia. Tottakai leiri toi myös lisää uskoa omaan tekemiseen."

Elina Kero on pitkälinjan yleispelaaja, jolla myöskin on jo reilusti kokemusta myös maaotteluista ja aiemmista arvokisoista. Kellu on liikunta-alan ammattilainen, joten kysyimmekin häneltä mielipidettä Kisakallion soveltuvuudesta jefuleiritykseen.

"Aiemmin jenkkifutarit ovat leireilleet pääasiassa Pajulahdessa ja Eerikkilässä. Miten nyt monelle lajiharrastajalle uusi tuttavuus Kisakallion urheiluopisto sopi mielestäsi tiivistahtiseen jefuleiritykseen?"
"Kisakallio toimi paikkana ihan loistavasti! Ruoka oli hyvää, joka tietysti yksi tärkeimmistä jutuista. Majoitus järjestyi mutkattomasti, huoneet saatiin heti, ja luovutuksella ei ollut kiire. Välimatkat kentän, luokkahuoneiden ja majoituksen välillä raihnaiselle jenkkifutarille sopivan lyhyitä. Kenttäkin loistokunnossa, vaikkakin seuraavat viikot siivoillaan vihreää tekonurmea vaatteista ja lattioilta... Kaikenkaikkiaan Kisakalliolle kiitettävä arvosana!"


Jonna Hakkarainen on Viitasaaren lahja Suomen jefuskenelle. Monipuolisesti lahjakas nuori urheilija onkin paras henkilö arvioimaan Kisakallion ruokapuolta. Suomalaiseen tapaan vastaus oli lyhyt ja ytimekäs.

"Kuulimme, että Kisakallion ruokia kehuttiin. Mitä mieltä olet, vastasiko tarjolla ollut ravinto huippu-urheilijan tarpeisiin?"
"Oli hyvvää."


Elina Seppälä on työmyyrä, joka potkii, puolustaa, hyökkää ja pelaa spessutiimejä. Kahden vuorokauden leirille Sellu lähti mielessään pääosin puolustaminen, mutta niin vain käsky kävi myös pallonkantajan rooliin.

"Pelasit leirillä sekä hyökkäyksessä, että puolustuksessa. Kerro miltä sinun näkökulmastasi tahti ja treenipäivät vaikuttivat? Riittikö tekemistä?"
"Lauantai meni kokonaisuudessaan hyökkäyksen puolella ja sunnuntai meni hyppien puolelta toiselle. Leirin tahti oli varsin inhimillinen, mutta tekemistä oli silti koko ajan. Hyvin jaksoi vetää loppuun asti, vaikka treenit olivatkin pitkiä. Leirin aikataulut olivat onnistuneet, sillä koskaan ei tarvinut lähteä kentälle juuri syöneenä. Aina oli ruokailun ja treenin välissä tarpeeksi aikaa. Hyökkäyksen puolella tahti oli hieman kovempi. Hyökkäyksessä pelasin fullbackiä ja meitä oli sille paikalle vain kaksi, joten toistoja tuli enemmän. Puolustuksen linjaa oli leirillä kolme kentällistä, joten siellä tuli selvästi enemmän oltua vaihdossa. Tosin nämä vaihtoajat kävin ottamassa toistoja hyökkäyksen puolella. Siirtymiseni puolustuksen puolelle aiheutti fullback -vajeen, joten välissä oli pakko käydä lepuuttamassa ainutta jäljelle jäänyttä fularia."

Paula Lehtinen on monipuolista kotimaista ja kansainvälistä kokemusta omaava pelaaja, joka on edustanut Suomea lippuapallossa ja jenkkifutiksessa ja useita kertoja. Paula oli myös mukana viime syksyn joukkueessa, joka ansiokkaasti voitti Ruotsin Sonera Stadionilla pelatussa vuosittaisessa maaottelussa.

"Millainen on hiljalleen muotoutuvan maajoukkueen henki ja fiilis nyt tässä vaiheessa projektia?"
"Joukkuehenki on mielestäni yhtä loistava ku viime vuoden (2012) Ruotsi- ottelussa. Silloin se oli iso tekijä voiton takana ja stiä se tulee olemaan MM-kisoissakin. Leiri meni hyvillä mielin ja yhteistuumin tehtiin hommia. Tästä on hyvä lähteä kohti kesää."

Tiina Suvioja on GS Demonsin toisen kauden pelaaja ja kulmapuolustuja, jolle myös on tämän meneillään olevan projektin lisäksi kertynyt maajoukkuekokemusta viime vuodelta. Tiinalta kysyimmekin hieman siitä miten urheilijan kroppa kestää tällaiset intensiiviset leiritykset.

"Takakentän pikkuihmiset vipelsivät pääosin takaperin 10 h / 2 vrk. Miten paikat kestää ja miten huolehdit lihashuollosta ja palautumisesta tällaisten reippaisen rupeamien aikana?"
"Kyllähän leirillä erityisesti jalat olivat kovilla ja itselläni on ollut vielä penikkavaivaa läpi talven. Venytellä tulisi jaksaa väsyneenäkin, lisäksi sauna ja kylmähoito tekevät hyvää lihaksille. Takakentän pelaajat olivat varustautuneet leirille myös erilasin lihashuoltovälinein. Foam rollerilla sai selkää avattua ja erityisen hyväksi välineeksi penikoille ja pohkeille koin The Stickin, millä pystyi rullailemaan jalkojen lihaksia läpi. Ostinkin oman heti leirin jälkeen kesän pelireissuja ajatellen."

Anu Hakkarainen on toinen Viitasaaren edustaja GS Demonsissa ja maajoukkueessa. Anun sisko Jonna pelaa yleensä vastakkaisella puolella palloa ja Anulta olikin mielenkiintoista kysyä miten sisaruus ja vihollisuus sopii yhteen näissä pelikuvioissa.

"Meinaatko seuraavalla leirillä jo juosta siskosi kiinni? Miltä tuntuu jahdata omaa pikkusiskoa paha säkki mielessä?"
"Kyllähän mä oisin Konnan muutamaankin otteeseen säkittänyt, mutta QB:n lanaaminen oli kiellettyä jos sillä oli mahdollisuus vielä heittää. Kyllä siinä pari kertaa vähän hirvitti kun näki, että oma sisko on tulossa siitä omasta aukosta läpi. Vähän hellemmin sitä tuli silloin taklattua... "

Merita Bruun on Mersu, lahjakas ja monipuolinen urheilija, jolla on vuosien kokemus lippupallosta ja jenkkifutiksesta. Mersu tarkkaili leiriä vielä toistaiseksi katsojan roolissa ja kysyimmekin häneltä näkemyksiä siitä miten GS Demonsin naiset pärjäsivät leirin aikaisissa treeneissä.

"Näimme sinut tarkkailijana kentällä. Miltä GS Demonsin tyttöjen tekeminen maajoukkueleirillä näytti?"
 "Hyökkäystä tuli enemmän seurattua ja siellä oli paljon hyviä suorituksia sekä Demonseilta että muilta. Pelikirja näytti olevan jo hyvin hallussa, mikä lupaa hyvää jatkoa ajatellen.”
Videomateriaalia leiriltä löytyy Yle Areenasta http://areena.yle.fi/tv/1909639.

Tällä hetkellä GS Demons valmistautuu viikon päästä pelattavaan kauden 2013 ensimmäiseen sarjaotteluun. Maajoukkuekuviot jatkuvat jälleen kesäkuussa, jolloin järjestetään seuraava karsintaleiri. Pidetään peukkuja, että MM-kisoissa nähdään mahdollisimman monta Demonia edustamassa Suomea, sekä tietysti samalla kannustamme koko joukkuetta hyviin suorituksiin kotimaisessa naisten jenkkifutiksen pääsarjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti